Het eiland

Ameland, eiland voor scholen
Vanaf Holwerd vaar je er in 3 kwartier naar toe. Je komt aan in Nes en dat is ongeveer in het midden van het 25 km lange eiland. De breedte varieert tussen 2 en 4 kilometer. De beste manier om het te verkennen is per fiets. Die hoef je niet mee te nemen want de fietsverhuurders zetten er eentje voor je klaar.

Wat een verscheidenheid

Ameland heeft een groot poldergebied. Hier lopen niet alleen koeien en schapen maar in de wintermaanden ook tienduizenden ganzen en in de zomer zijn er overal weidevogels als Kievit en Tureluur te zien die daar ook hun jongen groot brengen. Veel voormalige boerderijen zijn aangepast zodat ze prima geschikt zijn als groepsverblijf voor schoolgroepen. Koken en afwassen moet je meestal zelf doen. Ameland heeft veruit de meeste groepsaccommodaties vanwaar je prima een werkweek kunt organiseren. Een paar dagen mag natuurlijk ook. Maar de grootste attractie is natuurlijk de zee, de duinen en het strand. En dan hebben we ook nog bossen, kwelders en leuke dorpjes. Er wonen 3500 mensen op Ameland, verspreid over 4 dorpen. Volop variatie in landschappen en in mogelijkheden om te genieten van planten en dieren waar je ook prima zelf veldonderzoek aan kunt doen. De meeste soorten zul je thuis niet tegenkomen. Het meest bekende gebouw op Ameland is natuurlijk de fraaie rood-witte vuurtoren. Deze maakt deel uit van de Amelander Musea en je kunt de 236 treden overwinnen om bovenop de toren van een prachtig uitzicht te genieten. Maar het nieuwe Natuurcentrum Ameland vormt inmiddels ook een markant baken in het landschap. Het is sinds 2009 gehuisvest in een prachtig gebouw uit ronde elementen met in het midden een 25m hoge toren. Rondom zie je het midden van het eiland met de Waddenzee en de Noordzee op de achtergrond. Binnenin exposities, aquaria en een groot kenniscentrum waar een schoolgroep zelf actief kan zijn.

Veldwerk

Het wad tijdens laagwater vormt onze belangrijkste bestemming om veldwerk te gaan doen. Maar het Natuurcentrum fungeert als educatiecentrum voor alle terreinbeheerders op Ameland zodat we ook naar duin, bos of kwelder kunnen gaan. En uiteraard naar het strand waar we bijvoorbeeld kunnen gaan vissen met een sleepnet dat je zelf door het water moet trekken. In overleg tussen de school en het Natuurcentrum slagen we er altijd in om een goed programma op maat samen te stellen.

Het eiland Ameland trekt van oudsher veel schoolgroepen. Er zijn dan ook opmerkelijk veel en goede groepsaccommodaties op het eiland te vinden. Accommodaties die midden in een dorp liggen en accommodaties die uitgesproken landelijk liggen. Voor een uitgebreide lijst en boekingen kan je de website van de VVV van Ameland bezoeken.

Naar de VVV site