Het waddencentrum

In 1984 werd het bezoekerscentrum de Noordwester op Vlieland geopend. Een centrum waar uitvoerige informatie wordt gegeven over het eiland. Naast een bijzondere collectie wetenswaardigheden over de flora en fauna, wordt men geinformeerd over het ontstaan van het eiland, wat de mensen er in de loop van de eeuwen mee deden, hoe zij er leefden, woonden en werkten. Diashows, videofilms, extra exposities en aquariumcomplex tonen de bezoeker hoe mooi het op en rond Vlieland wel is. Alles wat in het Bezoekerscentrum is te zien, is in een bepaalde volgorde achter elkaar gezet, zo wordt er een verhaal verteld.

Vlieland en haar bewoners
In Informatiecentrum De Noordwester kunt u zich op verschillende manieren laten informeren over het leven en de natuur op Vlieland. Hier komt u te weten wat Staatsbosbeheer, Rijkswaterstaat en Defensie voor Vlieland betekenen. Wij bieden u dit jaar een totaal nieuwe presentatie van Staatsbosbeheer, Defensie, Natuurmonumenten en het (NIOO) Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek (beter bekend van het mezenonderzoek op Vlieland). Ook de gemeente Vlieland levert zijn bijdrage aan deze informatieverstrekking over het eiland. In het kabouterbos kunnen zowel jong als oud kennis maken met het kabouterleven op een eiland in de vier jaargetijden. U zult de kabouters op vele manieren kunnen bekijken en leren kennen, maar zij houden u ook een spiegel voor en laten u zien hoe zij de mensen hier op het eiland zien. Wilt u weten hoe dat er allemaal uitziet, dan moet u maar snel eens komen kijken in Informatiecentrum De Noordwester. Het kabouterbos is zowel voor jonge kinderen, oudere kinderen, maar ook voor hele "oude" kinderen.

De Jutterszolder
Met de Noordwestenwind komt veel informatie naar ons toe vanuit de Noordzee. Deze informatie, in de vorm van Juttersgoed, haal ik samen met één van de Vlielandse strandjutters, Willem Stel, van het strand. Dat dit meer is dan alleen maar wrakhout zult u zeker beamen als u onze Jutters-zolder in De Noordwester heeft bezocht waar al deze vondsten staan tentoongesteld. De wrakkenvondstenzolder De duikers van duikteam Noordkaap halen de informatie iets verder van huis. Zij gaan daarvoor naar de bodem van de Noordzee. Rondom Vlieland zijn in de loop der jaren zeer veel schepen vergaan. Deze zijn o.a. te vinden op de wrakkenkaart die u bij ons kunt kopen. Een aantal van deze scheepswrakken heb ik ondertussen samen met de duikers bezocht. Een groot aantal bijzondere vondsten van deze scheepswrakken zijn te bewonderen op de Wrakvondstenzolder van De Noordwester. Dit is zeker een bezoek waard. Wat verloren gewaand was hebben wij hier weer zichtbaar gemaakt.

De zeestraat
Het is een begrip geworden in De Noordwester. De meest uiteenlopende zeevissen die rondom Vlieland leven zijn in het zeeaquarium te zien. De vereniging Natuurmonumenten heeft Informatiecentrum De Noordwester een Roggebak gesponsord. Hierdoor krijgt u de unieke gelegenheid om roggen te aaien. Zeker voor kinderen een zeer bijzondere ervaring. Maar pas op, want in de roggebak leven ook hondshaaien. Gelukkig kun je deze haaien ook aaien.

De roggebak
Informatiecentrum De Noordwester is nog altijd heel trots op de roggebak die is opgenomen in de Zeestraat. In deze bak kunt u de roggen aaien. Roggen komen in de Waddenzee voor, met name rond het eiland Griend. Vereniging Natuurmonumenten, die het eiland Griend beheert, heeft deze roggebak gesponsord. De roggen in de bak zijn natuurlijk afkomstig uit de Waddenzee. Het bassin waarin de roggen zwemmen heeft een doorsnede van 2.20 m en een diepte van 1 meter. Hierdoor kunnen de roggen, als ze willen, aan de aaiende handen van het publiek ontsnappen.

Tevens kunt u in Informatiecentrum De Noordwester een film bekijken op grootbeeld over het eiland Griend. Het is een film die gemaakt is door de bekende cineast Jan van de Kam. De film zal enkele malen per dag gedraaid worden.

De Noordwester
8899 AN Vlieland
Website: www.denoordwester.nl

Leuke video's over de wadden bekijk je op de waddentube.