Het eiland

Schiermonnikoog, de mooiste plek van Nederland!
Op drie kwartier varen vanaf het kustplaatsje Lauwersoog, ligt het in 2006 tot mooiste plek van Nederland verkozen waddeneiland Schiermonnikoog. Als laatste in de rij van Waddeneilanden meet het eiland ongeveer 17 km bij 4 km. Op het eiland ligt 1 kleine dorpskern die dateert uit het begin van de 18e eeuw met nog veel karakteristieke eilander huisjes. Er wonen op Schiermonnikoog ongeveer 950 mensen.

In 1989 kreeg Schiermonnikoog als eerste gebied in Nederland de titel Nationaal Park. Dit park omvat bijna het hele eiland, uitgezonderd de polder en het dorp. Voorgaande geeft al aan dat Schiermonnikoog een bijzonder eiland is. Het wordt gekarakteriseerd door een 7-tal gevarieerde landschappen, die op relatief korte afstand van elkaar te bewonderen zijn. Je kunt daarbij denken aan het wad, het strand, de duinen, het bos, en de uitgestrekte oosterkwelder, die in 2009 uitgeroepen is tot donkerste plek van Nederland!

Via het bezoekerscentrum, gelegen onder aan de witte watertoren bij het dorp, kunt u met deze landschappen in aanraking komen. Er worden diverse excursies georganiseerd naar het wad bij de jachthaven, naar het strand waar we gaan strandjutten, naar het unieke zoetwatergebied bij de Westerplas waar het wemelt van de vogels, naar de kwelder waar de vogels broeden, en ga zo maar door.

Ook voor scholen heeft het bezoekerscentrum een scala aan mogelijkheden om kinderen de landschappen te laten zien. We hebben diverse veldwerkprogramma’s en tegen het eind van het schoolseizoen nemen we veel schoolklassen mee het eiland over, waarbij we de kinderen de wadpier laten zien op het wad, de schelpen op het strand, met de oude juttersverhalen van vroeger, we gaan vogels kijken bij de Westerplas aan de hand van speciale determinatiekaarten of we nemen ze mee voor een spectaculaire excursie in de broedvogelkolonie op de kwelder. In overleg met het bezoekerscentrum kunnen scholen zelf een programma samenstellen. De meeste schoolklassen logeren in de polder, waar op diverse boerderijen geschikte groepsaccommodaties aanwezig zijn.