Het eiland

Texel, eiland in de Waddenzee
Van de vijf waddeneilanden in Nederland, ligt Texel het dichtst bij het vaste land. Vanaf Den Helder ben je in 20 minuten op het eiland. Je kunt er veel fietsen, want met zo’n 25 kilometer lengte en 10 kilometer breedte is Texel het grootste eiland in de Nederlandse Waddenzee.

Nederland in het klein
Wat het landschap betreft, zou je kunnen zeggen dat Texel Nederland in het klein is. Zo bestaat de westkust, de kant van de Noordzee, uit strand, duinen en bos. Met de uitgestrekte hors en de slufter is dit gebied niet voor niets tot Nationaal Park uitgeroepen, waardoor het beschermd is voor de toekomst. De kern van het eiland bestaat uit “de hoge berg”; een keileemrug die in het Pleistoceen door een gletsjer is opgestuwd. Over het hele eiland zie je weilanden, graan- en bollenvelden, boerderijen, schapen, polders en her en der natuurgebieden. Aan de oostkust achter de dijk ligt de Waddenzee en bij laagwater kun je hier over de bodem “wadlopen”. De landschappen die je in het algemeen in Nederland tegenkomt, zijn hier dus ook aanwezig. Verder heeft Texel zeven dorpen, waarvan een aantal al heel oud is en het predikaat beschermd dorpsgezicht draagt. Het grootste dorp is Den Burg en dat is de plaats met de meeste winkels en waar de middelbare school en het gemeentehuis gehuisvest zijn.

Veldwerk

Omdat het Texelse landschap zo gevarieerd en kleinschalig is en ruim voorzien van goed geoutilleerde groepsaccommodaties, is het ideaal voor scholen om op werkweek te komen. Op Texel kan je een bezoek brengen aan een van de vele musea, een vaartocht maken met een kotter op de waddenzee, de Texelse vuurtoren beklimmen en nog veel meer. Ecomare heeft een ruim assortiment aan veldwerkprogramma’s voor alle onderwijstypen. Zo kan je als school gemakkelijk je programma samenstellen.

Het eiland Texel heeft een uitgebreid aanbod aan groepsaccommodaties. Van goedkoop tot duur en van zelfverzorgend tot geheel verzorgd. Toch is het verstandig om ruim van te voren te boeken om zeker te zijn dat je terecht kan.

Bekijk de uitgebreide lijst met accommodaties op Texel.

Of breng een bezoekje aan de website van de VVV Texel.

Naar de VVV site

Leuke video's over de wadden bekijk je op de waddentube.